Gymnasiebeyg
Tre av tre inspekterade gymnasieskolor (Katedralskolan, Polhem, och Lars-Eriks Larsson gymnasiet) får bakläxa av Skolverket. Och vad beror då detta på? Skolverket anser inte att Lunds kommuns gymnasieskolor tar tillräcklig hänsyn till de nationella proven när betygen sätts. De menar att de nationella proven ska ligga till grund för att betygsättningen ska bli enhetlig och rättvis mellan skolorna. Polhem kritiserades bl.a. för att eleverna fick högre kursbetyg än betyg på nationella provet läsåret 2005/2006.
Det här är något som jag faktiskt aldrig riktigt har förstått mig på... Jag har aldrig tyckt att de nationella proven ska ligga till grund för hela betyget, medtanke på att man gör så mycket andra saker i skolan; arbeten, prov osv. Då skulle man lika bra kunna strunta i att göra alla dessa uppgifter, och istället bara göra bra på de nationella proven. Kanske få ett MVG på det, och sen få MVG i betyg. Att de nationella proven ska spela så otroligt stor roll är inte rimligt, för det får det att verka som att alla andra uppgifter vi får inte spelar någon roll.
Dessutom har jag många gånger inte förstått vad nationella proven har med resten av de uppgifter vi fått att göra. I svenska B skrev vi bl.a. uppsatser om Dantes inferno och antiken. Sedan fick vi helt plötsligt skriva en nationell uppsats på 5 timmar.. Jag kan förstå att svenska har mycket med tänkande och skrivande att göra. Men att vi sedan också skulle hålla ett tal förstod jag mig inte riktigt på. För det hade verkligen inget att göra med det vi hade gjort under kursen egentligen. Så hur de nationella proven ska vara avgörande förstår jag inte... Det måste finnas något annat sätt att göra så att betygen på olika skolor blir rättvisa. Trota allt följer vi samma kursplaner. Men däremot gör vi alla olika uppgifter i olika skolor; vissa svårare än andra, vilket kan tolkas som orättvist. Kursplanerna kanske kunde innehålla några specifika uppgifter som varje skola ska göra. Jag tycker iaf att det borde finnas en annan lösning till rättvisa när det gäller detta!
Däremot förstår jag om skolorna kritiseras för att inte har rättat proven enligt anvisningarna, eftersom det då inte blir rättvist
Länk: http://sydsvenskan.se/lund/article373748/Gymnasiebetyg-far-kritik.html
Välargumnerat, engagerat och bra skrivet. Dety är väl i olika för olilka ämne. det är möjligt att det går att det är lättare att mäta matta med nationella prov. I samhällskunskap har jag helt skippat för jag tycker det finns bättre sätt att mäta rewx kritiskt tänkande. Om nationella prov infördes is amhällskunskap skulle jag tycka det var betydligt svårare att att undervisa på ett sätt som känns meningsfullt. Så jag håller med dig!